abt-cartoon

ABT-pagina deel 2

english version
door Erik Wannee.

Hieronder geef ik een overzicht van enkele experimenten met het maken van ABT's.
Mocht je aanvullingen of correcties hierop hebben: Mail het me gerust!


Slingerding In HPV-nieuws 11-3 (mei 1995) beschrijft Sacha Knoop een ABT, het 'Slingerding'. Deze heeft een nog veel langere naloop dan die van Fred de Weert. (Deze twee foto's ervan zijn overgenomen van de HPV-CD-ROM 1997.)

Slingerding


Je kunt hier haast niet meer van achterwielbesturing spreken; het is eigenlijk middenbesturing geworden. Het knik-punt ligt onder het stoeltje. Het principiële verschil met de middenbesturing van een FlevoBike is wel, dat daar het zitje aan het achterdeel vast zit.
Met het Slingerding blijkt "redelijk" (voor een ABT) te rijden te zijn, maar bij hogere snelheden kunnen ineens erg nare dingen gebeuren, en je moet ook bij die fiets kontinu krachtig met het stuur werken. (Vandaar die lange stuur-armen.) Zeer vermoeiend en onpraktisch dus.


Op CycleVision 2001 vertoonde zich deze ABT met berijder Kees de Rooij.
Deze fiets heeft qua ontwerp veel gelijkenis met de ABT van Fred de Weert. Alleen is hierop geen stuur-omkeermechanisme aangebracht, waardoor hij precies andersom stuurt.
Het rijgedrag is ook vergelijkbaar: Zolang de stuuruitslag beperkt blijft gaat alles heel aardig, maar af en toe is er ineens een sterke stuurcorrectie nodig.
Kees had er inmiddels enkele honderden kilometers mee gereden.


achterwielbestuurde fiets van Mati Zaidman In Israël is Mati Zaidman bezig met enkele experimenten. Dit is zijn eerste fiets. Voorzover ik van hem begrepen heb, is het nog niet gelukt om erop te rijden.


achterwielbestuurde fiets van Åke Gustavson In Finland is Åke Gustavson, een Zweeds/Finse hobbyist, bezig met studie naar ABT's. Hier een foto van zijn eerste prototype, dat vergelijkbaar is met dat van Mati Zaidman. Ook hierop is het nog niet gelukt om te rijden.

Hij heeft zijn ervaringen en toekomstplannen beschreven (engels-talig) op zijn eigen site.


Terug naar de eerste ABT-pagina
Naar de ABD-pagina
Naar de startpagina van de ligfietssite
Erik Wannee / last update: '01-07-10