Home

Hoe kan je Wiegendood voorkomen.

Aangezien de meeste literatuur op het internet in het in het engels is, is het wel handig om te weten, dat ze het hebben over SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)

Wiegendood was tot halverwegen de 20e eeuw een zeer zeldzaam verschijnsel. Daarna steeg het aantal wiegendoden zeer fors.
Door voorlichting, die vanaf de jaren 70 gegeven werd, daalde de hoeveelhijd wiegendoden fors. In 1986 waren het er nog 190 in Nederland, en in 2006 nog maar 19 (op 185.124 levend geboren babies) (bron)

Een onderzoeksteam in Nieuw Zeeland(healthychild.com) heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van wiegendood. Hen is opgevallen, dat in de zelfde tijd dat het aantal wiegendoden zo steeg, de fabriekanten van matrassen door wetgeving hun baby-matrassen met brandwerende middelen gaan behandelen. Zij beweren, dat het brandwerende middel zelf niet gevaarlijk is, maar het afvalproduct van bepaalde alledaagse bacterien, die de brandwerende stoffen omzetten in zenuwgas.
Hiermee verklaren ze gelijk ook, waarom een 2e baby meer risoce heeft dan de 1e, en de 3e een nog hoger risico etc. Je koopt natuurlijk niet zomaar een nieuwe matras voor een volgende baby, als de 'oude' er nog prima uit ziet! Bij elke maand dat er een baby op een matras ligt, vergroot het aantal bacterien in de matras, en daarmee de geproduceerde hoeveelheid gifgas. Als de baby met zijn gezicht tegen de matras ligt ademt hij meer gifgas in (wat zwaarder is dan lucht), vandaar dat op de rug liggen het risico vermindert (het gifgas komt ook door de huid naar binnen!).
Met deze kennis hebben ze in Nieuwe Zeeland een experiment gedaan: 100.000 babies hebben een speciaal ontworpen gasdichte hoes om hun matras gekregen. Daarvan is er geen enkel aan wiegendood overleden!

Dit onderzoek wordt door weer andere wetenschappers aangevochten (Wikipedia), waardoor het geen erkende bevindingen zijn. Deze tegenonderzoeken worden ook weer op de korrel genomen (cotlife2000.co.nz).

Voor mezelf vind ik de onderzoeken van de Nieuw-Zeelanders zeer plausibel, en het gekissebis over de juistheid van de onderzoeksresultaten interesseert mij niet zo.
Vroeger was wiegendood een zeldzaam voorkomend fenomeen. Momenteel is er een (minieme) kans (19 vorig jaar in Nederland) dat mijn eigen kind aan wiegendood gaat sterven. Als je ziet, dat met gebruik van de beschermhoes deze minime kans gereduceerd kan worden tot zo goed als 0.... doe ik niet moeilijk over een investering van een paar euro....

Jammer alleen dat je de hoezen niet zomaar bij de Prenatal kan kopen....