Hoger aanrecht

Toen we onze keuken gingen vervangen zijn we op zoek gegaan naar een leverancier van keukenkastjes. Omdat we beiden het huidige aanrechtblad van ongeveer 92 cm te laag vonden zijn we aktief op zoek gegaan naar leveranciers met hogere onderkastjes. Er waren maar een paar merken die dat konden leveren, maar die waren ver boven ons budget. Vandaar dat we aan het puzzelen zijn gegaan om met IKEA-onderkastjes het gewenste resultaat te bereiken.
Onze hoge onderkastjes
Let wel: Voor ons beide is een hoogte van 98 cm een mooie hoogte. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van je lichaamslengte en -bouw. Dus probeer eerst welke hoogte voor jou/jullie de maximale is, waarbij je beide comfortabel kunt werken. Probeer dit eventueel uit met een tafel waar je met plankjes/ bakstenen de poten in stappen ophoogt, en probeert of dat comfortabel is!
Voor veel mensen zal dit een mooie hoogte zijn, maar mijn aanpak leent zich prima voor variaties naar andere hoogtes.

Doelen:* verhogen aanrechtblad (98 cm ipv standaard 92 cm)
* meer opslag/ lades (13 cm hoog)
Alternatief:* Veel hogere plint (26 cm i.p.v. 16 cm)
Dit vonden wij niet mooi, en levert geen extra bergruimte
Middelen:* kast 125 cm ("141") hoog afzagen op 83 cm
* andere poten
Ervaring vereist: Wat meer dan standaard kastjes
Uitgangspunt: Nieuwe onderkastjes

Het idee:
Opbouw Standaard AlternatiefVerschil
Poten/ plint 16 cm 10 cm - 6
Kastje zelf 70 cm 83 cm + 13
Dikte bovenblad3 á 4 cm3 á 4 cm 0
Totaal 89 á 90 cm96 á 97 cm+7
De plint vonden we onnodig hoog. Als je je voeten maar goed onder het kastje kwijt kunt is hij hoog genoeg.

Dit betekent dat we geen standaard hoogte kasje en geen standaard hoogte plint/poten gebruiken. Nou zijn poten van 10 cm standaard te koop bij IKEA. Ze zijn van RVS en goedkoper dan de originele plastic poten! De kastje moet je zelf van "141" (125 cm) terug brengen naar 83 cm.
De plint kan je ergens anders op maat kopen, of die van IKEA smaller maken. In de breedte 60 cm kan je dus een "141" buitenwerk nemen.

Als je 40 of 80 (zelf geen ervaring mee) wilt gebruiken, dan zal je een buitenwerk van "211" hoog moeten nemen, en die afzagen. Dit betekent wel, dat er een dichte bovenplank bijgeleverd wordt, ipv 2 afstandsbeugels. (Zie verderop de voordelen van deze beugels)

Voor een nog hoger aanrechtblad kan je kiezen voor een hogere plint, of het kastje nog 13 cm hoger. Hiermee kan je zelf het nodige spelen om je eigen hoogte te bereiken.

Werkwijze:

  1. plannen:
    Maak een tekening met precies de kastjes die je wilt. Dit kan dus niet met het IKEA-programma, maar kan je prima in 2D schetsen. De kast is in te delen door bijv 2 hoge lades (samen 57cm) (of 1 hoge lade van 57 cm) + 2 x lage lade van 13 cm. Je kan ook gaan voor een deurtje van 70 met daarboven 13 cm (lade of blind front voor aanrecht). Deuren van 83 levert IKEA niet. De twee 13 cm lades kunnen vervangen worden voor 1 lade van 26 cm, maar let wel, dat het front enkel als setje te krijgen is samen met een 31 cm.
  2. Bestellen/ kopen
    Begin met de verkoper met kasten van 125 cm hoog. Laat hier alle inhoud uit halen. Voeg daar samen per kast de lade-elementen aan toe en de fronten. De kast met de lades en scharnieren kan je meestal gelijk meenemen. De deuren moeten vaak besteld worden of kan je gelijk ook meenemen.
  3. Uitpakken
    Haal alle (toekomstige) onderkastjes uit de verpakking. Maak van de zijplanken een apparte stapel. De ligplank zal je niet gebruiken als je voor allemaal lades gaat. Deze kan je weer gebruiken in een hoge kast, waar ja anders planken bij zou kopen. De ventilatie-roostertjes zal je de meeste niet gebruiken, hooguit bij de oven. De beugels komen later zeer goed van pas (worden met de "141" meegeleverd).
  4. Inkorten
    Neem de zijplanken, en leg ze allemaal met de goed kant boven. Als een plank andersom gezaagd is, kloppen de gaatjes voor de onderplank en alle legplanken & lades niet! De dubbele gaatjes voor de muurbevestiging moeten boven het midden zitten. Teken op alle planken 83 cm vanaf de onderkant af. Zet een kruis door het deel wat er af moet. Als je een circelzaagtafel hebt kan je dit er zelf af zagen. Met een gewone circelzaag kan je niet precies genoeg zagen voor een vlakke basis voor het aanrechtblad! Ik ben met de planken naar een service-DHZ winkel gegaan (Fixet, Hubo etc.) waar ze voor een paar euro de planken op maat hebben gezaagd. Let op dat de meeste bouwmarkten alleen zagen wat ze zelf verkopen!
  5. In elkaar zetten
    De onderkant kan volgens de IKEA-handleiding in elkaar gezet worden. De bovenkanten kunnen met de beugels aan elkaar gezet worden. Daarvoor zijn echter geen voorgeboorde gaatjes. Deze kunnen simpel zelf geboord worden en luisteren niet echt nouw. Kies de plaats van de beugel zeer zorgvuldig! Schroef de poten onder het kastje. Eventueel schroef je ze zodanig vast, dat de naastgelegen kast er ook op rust.
    Een handige is om de achterkant de kastjes op een lat te laten rusten, die op de gewenste hoogte tegen de muur is bevestigd. De scheelt een boel werk met afregelen!
  6. Plaatsen kastjes
    Dit gaat zoals in de handleiding beschreven. De ladegeleiders kan je het beste vanuit de onderkant uittellen.
Veel plezier met het ergonomische aanrecht en de extra opslagruimte!